Wat is een adventskalender?

Een adventskalender is een aftelkalender voor kerstmis. Een adventskalender bestaat (meestal) uit 24 dagen: van 1 december t/m 24 december (het begin van kerstmis). Elke adventskalender bestaat uit 24 vakjes die geopend kunnen worden. Traditioneel is er achter elk vakje een verrassing te vinden. De adventskalender is een leuke manier om af te tellen tot aan kerstmis.

Soorten adventskalenders

Er bestaan heel veel verschillende soorten adventskalenders. De meeste bekende is de ‘chocolade-adventskalender’ waarbij achter ieder luikje van de adventskalender een chocolaatje te vinden is. Deze zijn ook al vele jaren in Nederland te koop. Grote kans dat jij deze vroeger als kind ook gehad hebt. De afgelopen jaren worden er steeds meer thematische adventskalenders uitgebracht. Denk hierbij aan:

  • Adventskalenders speciaal voor vrouwen (met bijvoorbeeld verzorgingsproducten en cosmetica).
  • Adventskalenders speciaal voor mannen (met bijvoorbeeld biersoorten of verzorgingsproducten).
  • Adventskalenders voor kinderen (met bijvoorbeeld snoep of speelgoed).

Ontstaan van adventskalenders

Adventskalenders zijn ontstaan uit de traditionele ‘adventstijd’. De adventstijd is in het Christendom de tijd voor de feestdag kerstmis. Dit is de dag waar de geboorte van Jezus Christus herdacht wordt. De naam komt van het Griekse woord ‘Adventus’. De advent begint voor het Christendom ieder jaar op de vierde zondag voor kerstmis.
De advent begint bij oosters-orthodoxe kerken een week eerder en telt 40 dagen (15 november).

Adventskalenders komen voort uit de traditie van de adventstijd. In het Christendom wordt tijdens de adventstijd de vier zondagen voor kerst een kaars aangestoken. Deze kaarsen zijn vaak onderdeel van een zogenaamde adventskrans. De laatste zondag voor kerst wordt dan de laatste adventskaars aangestoken, waardoor alle vier de kaarsen branden.

Meer weten over adventskalenders? Neem contact met ons op.