Wat is een adventskalender?

Wat is een adventskalender? Een adventskalender is een aftelkalender voor kerstmis. Meestal in de vorm van een platte of grote kartonnen doos. De adventskalender bestaat (meestal) uit 24 vakjes/luikjes. Je opent het eerste vakje op 1 december van ieder jaar en het laatste op 24 december.  Achter ieder vakje vind je vervolgens een leuke verrassing.

Ontstaan van adventskalenders

Adventskalenders zijn ontstaan uit de traditionele ‘adventstijd‘. De adventstijd is in het Christendom de tijd voor het grote kerstfeest. Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus herdacht. De naam ‘advent’ komt van het Griekse woord ‘Adventus’. De advent begint voor het Christendom ieder jaar op de vierde zondag voor Kerstmis. Op deze zondagen werd traditioneel gezien een adventskaars aangestoken. Deze kaarsen zijn vaak onderdeel van een zogenaamde adventskrans. De laatste zondag voor kerst wordt dan de laatste adventskaars aangestoken, waardoor alle vier de kaarsen branden.

Na de adventskransen ontstonden de adventskalenders. In eerste instantie als een (platte) papieren kalender waar je 24 luikjes had die je kon openen. Als alle luikjes geopend waren was het Kerstmis. Later kwamen er adventskalenders met een soort ‘opbergvakjes’ waarin je een kleine verrassing kan verstoppen. Dit werd met name gedaan voor kinderen. Wat is er namelijk leuker dan elke dag een verrassing te krijgen?

De laatste jaren zijn de adventskalenders commerciëler geworden. Chocolade- en snoepfabrikanten zijn de grondleggers geweest van de moderne adventskalender die je in de winkels kunt kopen. Later sluiten andere fabrikanten (met andere producten) zich hierbij aan.

Aantal vakjes adventskalender

In tegenstelling tot de adventskrans die uit 4 kaarsen bestaat, telt een adventskalender 24 vakjes. Je opent het eerste vakje van een adventskalender altijd op 1 december en het laatste op 24 december. Kerstmis begint namelijk altijd op 24 december (kerstavond). De dag waarop kerstmis valt verschilt ieder jaar. De adventszondagen staan echter altijd vast (de vier zondagen voor Kerstmis), de datums van deze zondagen verschillen daarom). Zo valt het ene jaar de eerste Adventszondag in november en de andere keer juist precies in december. Als de adventskalender zou starten met de eerste adventszondag zouden het aantal vakjes ieder jaar afwijken en ook de datums. Dat is natuurlijk niet handig, vandaar dat deze altijd 24 dagen tellen en starten op 1 december.

Overigens zijn er ook adventskalender te koop met 4, 12 en 25 vakjes. De adventskalenders met 4 vakjes open je op de Adventszondagen. Dat is vergelijkbaar met het aansteken van een kaars op de adventskrans. De adventskalenders met 12 vakjes kun je om de dag openen (vanaf 1 december) of je opent ieder dag een vakje vanaf 12 december. Waar de 12 dagen adventskalender nu precies vandaan komt is onbekend. Vermoedelijk komt het door het liedje ’12 days of christmas’. Daarnaast zien we deze 12 dagen adventskalenders vooral bij luxe merken met dure artikelen. Een hele kalender met 24 producten is dan gelijk ontzettend duur, vandaar dat er dus mini varianten bestaan.

Tot slot zijn er ook adventskalenders met 25 vakjes. Deze komen uit Engeland. Daar is het gebruikelijk om niet tot kerstavond (24 december) maar tot eerste kerstdag (25 december) af te tellen.

Soorten adventskalenders

Er bestaan heel veel verschillende soorten adventskalenders. De meeste bekende is de ‘chocolade-adventskalender‘ waarbij achter ieder luikje van de adventskalender een chocolaatje te vinden is. Deze zijn ook al vele jaren in Nederland te koop. Grote kans dat jij deze vroeger als kind ook gehad hebt. De afgelopen jaren worden er steeds meer thematische adventskalenders uitgebracht. Denk hierbij aan:

  • Adventskalenders speciaal voor vrouwen (met bijvoorbeeld verzorgingsproducten en cosmetica).
  • Mannen adventskalenders (met bijvoorbeeld biersoorten of verzorgingsproducten).
  • Adventskalenders voor kinderen (met bijvoorbeeld snoep of speelgoed).

Waar kun je het beste een adventskalender kopen?

Adventskalender zijn te koop in verschillende winkels. De meeste adventskalenders zijn te koop vanaf september en oktober. In supermarkten zul je vooral adventskalenders vinden met snoepgoed en chocolade (meestal pas oktober/november). Vaak is het aanbod hier erg beperkt.

Het grootste aanbod is te vinden op internet. Vooral de grote online ‘warenhuizen’ bieden een groot assortiment. Hier komen de eerste adventskalender al rond september van ieder jaar uit. Het gaat hierbij met name over Bol.com en Amazon. Via onderstaande knoppen ga je direct naar het actuele aanbod.

Ons advies: wacht nooit te lang met het bestellen van een adventskalender! Adventskalenders zijn maar een paar maanden per jaar te koop en fabrikanten maken altijd maar een beperkte oplage. Na kerst worden adventskalenders namelijk nauwelijks meer verkocht en fabrikanten willen natuurlijk niet met een te grote voorraad zitten.


Veelgestelde vragen over de adventskalender

We krijgen regelmatig vragen over adventskalenders. Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is de bedoeling van een adventskalender?

Met een adventskalender tel je af tot Kerstmis. Het is een aftelkalender die begint op 1 december en loopt t/m 24 december. In de meeste gevallen betreft het een doos met daarin 24 vakjes waarachter een verrassing zit.

Hoeveel vakjes heeft een adventskalender?

Een traditionele adventskalender heeft 24 vakjes. Dat is ieder jaar hetzelfde. De adventskalender start op 1 december en loopt door t/m 24 december: dan is het kerstavond.

Vanaf wanneer open je een adventskalender?

Je begint op 1 december met het openen van een adventskalender met 24 vakjes. Er bestaat ook mini adventskalenders met 12 vakjes. Deze open je vanaf 12 december (elke dag 1 vakje) of je start op 1 december en opent om de dag een vakje.

Waar koop je een adventskalender?

Je kunt een adventskalender in de winkel open maar het aanbod op internet is gigantisch. Op deze website hebben we de mooiste adventskalenders van Nederland en België voor je verzameld. Laat je inspireren, lees reviews en ontdek de mooiste kortingen.

Adventskalender giveaway

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en maak kans op 1 van de 5 mega adventskalenders, van o.a.: Nutella, Bonne Maman, EasyToys en The Body Shop. Vul het formulier hieronder in en je maakt automatisch kans. We verloten elke week een nieuwe adventskalender onder alle aanmeldingen!

Advertentie

Sale juli 2024Sale juli 2024