Wat is een adventskalender?

Een adventskalender is een aftelkalender voor kerstmis. Een adventskalender bestaat (meestal) uit 24 dagen: van 1 december t/m 24 december (het begin van kerstmis). Elke adventskalender bestaat uit 24 luikjes die geopend kunnen worden – traditioneel is er echte ieder luikje een surprise te vinden. De adventskalender is een leuke manier om af te tellen dat kerstmis.

Soorten adventskalenders

Er bestaan heel veel soorten adventskalenders. De meeste bekende is de ‘chocolade-adventskalender’ waarbij achter ieder luikje van de adventskalender een chocolaatje te vinden is. De afgelopen jaren worden er zijn er steeds meer thematische adventskalenders te koop, zoals:

  • Adventskalenders speciaal voor vrouwen (met bijvoorbeeld verzorgingsproducten en cosmetica)
  • Adventskalenders speciaal voor mannen (met bijvoorbeeld biersoorten of verzorgingsproducten).
  • Adventskalenders voor kinderen (met bijvoorbeeld snoep of speelgoed).

Ontstaan van adventskalenders

Adventskalenders zijn ontstaan uit de traditionele ‘adventstijd’. De adventstijd is in het Christendom de tijd voor de feestdag kerstmis: de dag waar de geboorte van Jezus Christus herdacht wordt. De naam komt van het Griekse woord ‘Adventus’. De advent begint voor het Christendom ieder jaar de vierde zondag voor kerstmis.
De advent begint bij oosters-orthodoxe kerken een week eerder en telt 40 dagen (15 november).

  • Klik hier voor de datums van advent voor 2017
  • Klik hier voor de datums van advent voor 2018

Geschiedenis van adventskalenders

Adventskalenders komen voort uit de traditie van de adventstijd. In het Christendom wordt tijdens de adventstijd de vier zondagen voor kerst een kaars aangestoken. Deze kaarsen zijn vaak onderdeel van een zogenaamde adventskrans. De laatste zondag voor kerst wordt dan de laatste adventskaars aangestoken, waardoor alle vier de kaarsen branden.

Populariteit van adventskalender

Adventskalenders zijn al jaren zeer populair in Duitsland en Oostenrijk. De populariteit groeit echter afgelopen jaren hard. In het begin waren adventskalenders vooral bedoeld voor kinderen. De laatste jaren worden er echter steeds meer adventskalenders voor