Wat is een adventskalender?

Wat is een adventskalender? Een adventskalender is een aftelkalender voor kerstmis. Meestal in de vorm van een platte of grote kartonnen doos. De adventskalender bestaat (meestal) uit 24 vakjes/luikjes. Je opent het eerste vakje op 1 december van ieder jaar en het laatste op 24 december.  Achter ieder vakje vind je vervolgens een leuke verrassing.

Ontstaan van adventskalenders

Adventskalenders zijn ontstaan uit de traditionele ‘adventstijd’. De adventstijd is in het Christendom de tijd voor de feestdag kerstmis. Dit is de dag waar de geboorte van Jezus Christus herdacht wordt. De naam komt van het Griekse woord ‘Adventus’. De advent begint voor het Christendom ieder jaar op de vierde zondag voor kerstmis.
De advent begint bij oosters-orthodoxe kerken een week eerder en telt 40 dagen (15 november)..

Adventskalenders komen voort uit de traditie van de adventstijd. In het Christendom wordt tijdens de adventstijd de vier zondagen voor kerst een kaars aangestoken. Deze kaarsen zijn vaak onderdeel van een zogenaamde adventskrans. De laatste zondag voor kerst wordt dan de laatste adventskaars aangestoken, waardoor alle vier de kaarsen branden.

Na de adventskransen ontstonden de adventskalenders. In eerste instantie als een (platte) papieren kalender waar je 24 luikjes had die je kon openen. Als alle luikjes geopend waren was het kerstmis. Later kwamen er adventskalenders met een soort ‘opbergvakjes’ waarin je een kleine verrassing kan verstoppen. Dit werd met name gedaan voor kinderen. Wat is er namelijk leuker dan elke dag een verrassing te krijgen?

De laatste jaren zijn de adventskalenders commerciëler geworden. Chocolade- en snoepfabrikanten zijn de grondleggers geweest van de moderne adventskalender die je in de winkels kunt kopen. Later sluiten andere fabrikanten (met andere producten) zich hierbij aan.

Soorten adventskalenders

Er bestaan heel veel verschillende soorten adventskalenders. De meeste bekende is de ‘chocolade-adventskalender‘ waarbij achter ieder luikje van de adventskalender een chocolaatje te vinden is. Deze zijn ook al vele jaren in Nederland te koop. Grote kans dat jij deze vroeger als kind ook gehad hebt. De afgelopen jaren worden er steeds meer thematische adventskalenders uitgebracht. Denk hierbij aan:

  • Adventskalenders speciaal voor vrouwen (met bijvoorbeeld verzorgingsproducten en cosmetica).
  • Mannen adventskalenders (met bijvoorbeeld biersoorten of verzorgingsproducten).
  • Adventskalenders voor kinderen (met bijvoorbeeld snoep of speelgoed).

Waar kun je het beste een adventskalender kopen?

Adventskalender zijn te koop in verschillende winkels. De meeste adventskalenders zijn te koop vanaf oktober/november. In supermarkten zul je vooral adventskalenders vinden met snoepgoed en chocolade (meestal pas oktober/november). Vaak is het aanbod hier erg beperkt.

Het grootste aanbod is te vinden op internet. Vooral de grote online ‘warenhuizen’ bieden een groot assortiment. Hier komen de eerste adventskalender al rond september van ieder jaar uit. Het gaat hierbij met name over Bol.com en Amazon. Via onderstaande knoppen ga je direct naar het actuele aanbod.

Ons advies: wacht nooit te lang met het bestellen van een adventskalender! Adventskalenders zijn maar een paar maanden per jaar te koop en fabrikanten maken altijd maar een beperkte oplage. Na kerst worden adventskalenders namelijk nauwelijks meer verkocht en fabrikanten willen natuurlijk niet met een te grote voorraad zitten. Klik op onderstaande knoppen om gelijk het aanbod te zien en te bestellen.

Bekijk alle adventskalenders op Bol.com Bekijk alle adventskalenders op Amazon