Ideeën voor adventskalenders om zelf te vullen

Naast ‘kant-en-klare’ adventskalenders die al gevuld zijn, bestaan er ook adventskalenders om zelf te vullen. Deze zijn ideaal om iemand cadeau te doen. Je kunt er namelijk zelf die dingen in stoppen die de ontvanger graag heeft. Op deze manier wordt het een echte persoonlijke adventskalender. Adventskalenders bestaan uit 24 vakjes. Waarbij je het eerste vakje opent op 1 december en het laatste op 24 december: kerstavond. Je geeft met een adventskalender daarom niet één maar 24 unieke kleine cadeautjes!

Soorten adventskalenders om zelf te vullen

In Nederland zijn adventskalenders populairder dan ooit. De meeste adventskalenders zijn van bekende merken of winkels en bevatten verschillende producten van één merk. Denk bijvoorbeeld aan adventskalenders voor kinderen met speelgoed, adventskalenders met beauty-producten voor vrouwen of adventskalenders voor mannen met bier. Het leuke van deze adventskalenders is dat het voor iedereen een verrassing is wat erin zit, hierdoor kun je deze adventskalenders ook voor jezelf kopen. Het nadeel is dat er wellicht producten in deze adventskalender zitten die je wellicht niet leuk vindt. Bij een adventskalender die je zelf kunt vullen heb je dit probleem natuurlijk niet!

Er bestaan grofweg twee soorten adventskalenders om zelf te vullen:

  1. Eenmalige adventskalenders om zelf te vullen.
  2. Adventskalenders om zelf te vullen die je vaker kunt gebruiken.

Eenmalige adventskalenders om zelf te vullen

Deze adventskalenders lijken vaak erg op ’traditionele’ adventskalenders en zijn (meestal) gemaakt van karton. Vaak zit er een lege plastic verpakking (blister) in deze adventskalender met 24 vakjes. Je kunt deze verpakking vullen met kleine cadeautjes en vervolgens in de ‘grote’ doos terugschuiven en dichtplakken. De ontvanger kan vervolgens vanaf 1 december de vakjes één voor één open maken. Omdat je de vakjes maar één keer kunt openmaken kun je elke jaar een heel nieuwe kalender kopen met een originele afbeelding. Bovendien zijn deze adventskalenders erg goedkoop (meestal maar een paar euro). Voorbeeld van zo’n kartonnen adventskalender is deze van de Hema (klik op afbeelding om alle details te bekijken, opent in een nieuw tabblad):

Bron: Hema

Daarnaast bestaan er ook verschillende knutselpakketten voor je eigen DIY-adventskalender. Dit zijn meestal losse doosjes of zakjes met daarbij verschillende soorten stickers. Enkele leuke voorbeelden (klik op de afbeelding om alle details te bekijken in een nieuw tabblad/venster):

DIY zelfknutsel set van Amazon met daarin 24 losse kartonnen doosjes en stickers om zelf een papieren adventskalenders van te maken:

Bron: Amazon.nl

Setje met 24 stevige kartonnen zakjes en 24 super leuke houten wasknijpers met een getal erop; ideaal om iets grotere cadeautjes in te verstoppen.

Bron: Amazon.nl

Een andere variant met papieren zakjes is deze DIY adventskalender met 24 leuke kartonnen briefkaarten voor een persoonlijke boodschap:

Bron: Amazon.nl

Tot slot vonden we nog deze vrolijke ‘ketting’ met daarin 24 kleine doosjes. Leuk voor kleine cadeautjes zoals snoepjes:

Bron: Amazon.nl

Adventskalenders om zelf te vullen die je vaker kunt gebruiken

Bovenstaande DIY adventskalenders om zelf te vullen zijn natuurlijk hartstikke leuk. Alleen zijn deze niet zo stevig. Ben je op zoek naar een langdurige oplossing dan bestaan er ook adventskalenders die je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Vaak zijn dit complete houten beelden of ornamenten in de vorm van een kerstfiguur. Deze kun je ieder jaar weer begin december van de zolder of opslag halen en vullen met je eigen cadeautjes. Van deze adventskalenders heb je jarenlang plezier. Ze zijn daarom ook wel iets duurder. Tip van ons: kijk altijd even goed hoe groot de vakjes zijn. Veel van deze hervulbare adventskalenders hebben zeer kleine vakjes. Dit is ideaal voor kinderen (of andere zoetekauwen) om snoepjes in te bewaren, maar voor grotere cadeaus zijn ze een stuk minder geschikt.

We hebben enkele leuke hervulbare adventskalenders voor je op een rij gezet. Overigens in dit artikel vind je een uitgebreider overzicht van hervulbare adventskalenders.

Hervulbare houten adventskalender in Duits/Oostenrijkse stijl. Deze adventskalender ziet uit als een schattig besneeuwd huisje met diverse gekleurde poppetjes en kerst-attributen. Er zitten zelfs lampjes in deze adventskalender voor een extra leuk en warm effect (werkt op batterijen, dus je hebt geen stroom nodig – wel zo handig).

Bron: Amazon

Zoek je meer een kleurrijke adventskalender om zelf te vullen? Dan is deze adventskalender in de vorm van een stapel cadeautjes wellicht iets voor jou! Ook deze adventskalender is 100% gemaakt van hout.

Bron: Bol.com

Tot slot zagen we nog deze mooie adventskalender in de vorm van een boek.

Bron: Bol.com

Adventskalenders om zelf te vullen: wat stop je erin?

De adventskalender zelf is natuurlijk één ding, maar wat stop je er vervolgens in? Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk voor wie de adventskalender bedoeld is. In het verleden waren adventskalenders vooral gericht op kinderen. Je hebt vroeger vast en zeker ook wel zo een kartonnen adventskalender gehad met chocolaatjes. Later kwamen daar speelgoed-adventskalenders bij. Natuurlijk is een adventskalender met chocolaatjes of snoepjes altijd goed: ook voor volwassenen! De meest hervulbare adventskalenders zijn hiervoor ook gemaakt, gelet op de kleine vakjes. Leuk snoepgoed voor deze adventskalenders is bijvoorbeeld:

  • Verpakte chocolaatjes zoals Celebrations
  • Kleine snoepzakjes bijvoorbeeld die van Haribo 
  • Trolli snoepjes in de vorm van mini-hamburger of Hot Dog

Uiteraard hoeven we het niet altijd ongezonde dingen te zijn. Om de ‘verrassing’ compleet te maken kun je ook ‘gezondere’ snacks in de adventskalender ‘verstoppen’ – wees origineel en creatief!

Naast snoepgoed/eten kun je de adventskalenders ook vullen met:

  • Mini verpakkingen van verzorgingsproducten denk aan: douchegel, badzout, badparels etc.
  • Make-up
  • Klein speelgoed (bekijk hier een heel overzicht van leuke schoencadeautjes die natuurlijk ook ideaal zijn voor een adventskalender.
  • Je kunt bijvoorbeeld ook een eigen ‘waardebon’ maken voor een groter cadeau (weekendje weg, avondje uit etc.) en deze in 24 stukjes knippen. Je hebt dan een soort puzzel waarbij je iedere dag een nieuw stukje vind in de adventskalender.

Volgorde van cadeautjes

Tot slot nog een leuke tip: let ook goed op de volgorde van de cadeautjes. De leukste en grootste cadeaus kun je het beste op de laatste dagen ‘verstoppen’. Het hoogtepunt is natuurlijk het laatste vakje op 24 december: dan is het kerstavond. Maar denk ook aan sinterklaasavond op 5 december.

Houd ook rekening met de weekenddagen. Bijvoorbeeld dat je op vrijdagavond een cadeautje geeft dat je direct in het weekend kunt gebruiken (als je partner, vriend(in) of je kinderen meer tijd hebben). Ook hier kun je grotere dingen met elkaar combineren. Zo hebben we voor iemand die heel erg van bakken houdt ooit een bakpakket gekocht waarbij de verschillende bakmixen en zakjes verdeeld waren in de adventskalender. Net voor het weekend was het bakpakket compleet (incl recept) en kon er in het weekend gebakken worden! Het is altijd leuk om enkele verras-elementen toe te voegen in de adventskalender, dan wordt het nog leuker om elke dag een nieuw vakje te openen!

Veel succes met het maken van je eigen adventskalender! Heb je nog tips? Laat het ons gerust weten.