Datums Advent 2023

Wanneer vindt Advent 2023 plaats? De adventstijd begint de vierde zondag voor Kerstmis, in 2023 is dit op de volgende vier zondagen:

  • Eerste advent: zondag 03 december 2023
  • Tweede advent: zondag 10 december 2023
  • Derde advent: zondag 17 december 2023
  • Vierde advent zondag 24 december 2023

Het is dit jaar bijzonder dat alle vier de adventszondagen in december zijn. Eerdere jaren viel de eerste adventszondag telkens in november. Dit komt doordat Kerstmis (beter gezegd kerstavond) exact op de vierde adventszondag valt in 2023. Dit zijn de datums voor Kerstmis 2023:

  • Kerstavond: zondag 24 december 2023
  • Eerste kerstdag: maandag 25 december 2023
  • Tweede kerstdag: dinsdag 26 december 2023

Voor de meeste mensen betekent dit dat ze dit jaar een extra lang weekend hebben, gezien de meeste mensen op eerste en tweede kerstdag vrij zijn.

Tradities tijdens advent 2023

Op de vier adventszondagen wordt traditioneel een adventskaars aangestoken van de adventskrans. Een christelijke traditie die bij vele bekend is. Als alle vier de kaarsen van de krans branden is het Kerst. Dit jaar komt dat dus exact uit.

Een andere bekende traditie is natuurlijk het gebruik van de adventskalender. Dit is een platte of grote doos met 24 vakjes/luikjes. Het is de bedoeling dat je iedere dag een vakje opent totdat het Kerstmis is. Een adventskalender start altijd op 1 december. Het laatste vakje open je op 24 december. Een adventskalender heeft namelijk altijd 24 vakjes en begint ook ieder jaar op dezelfde datum. Dit jaar begin je dus al eerder met het uitpakken van je adventskalender voordat je de eerste adventskaars mag aansteken.

Op deze website vind je een totaaloverzicht van alle adventskalenders van 2023. We geven je tal van tips, reviews en laten je ook de hoogste kortingen zien.

Veelgestelde vragen over advent 2023

Wanneer is advent 2023?

Advent valt op de vier zondagen voor Kerstmis. Bekijk de data op deze pagina. De eerste adventszondag van 2023 valt op 3 december 2023.

Wat zijn de tradities tijdens Advent?

De adventsperiode zijn de weken voorafgaand aan Kerstmis. Het is traditie om een adventskrans met vier adventskaarsen aan te steken. Deze steek je een voor een op de vier adventszondagen. Daarnaast bestaat er adventskalenders waarbij je elke dag een vakje opent om zo af te tellen tot Kerstmis.

Wanneer steek de eerste kaars aan van de adventskrans?

De eerste van de vier adventskaarsen steek je aan op de eerste adventszondag van 2023. Dat is op zondag 3 december 2023. Alle andere data vind je in dit artikel.

Adventskalender giveaway

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en maak kans op 1 van de 5 mega adventskalenders, van o.a.: Nutella, Bonne Maman, EasyToys en The Body Shop. Vul het formulier hieronder in en je maakt automatisch kans. We verloten elke week een nieuwe adventskalender onder alle aanmeldingen!

Advertentie

Sint 2023Sint 2023