Aftelkalender uitzending – 5 tips om af te tellen totdat je geliefde weer terugkomt

Het is niet makkelijk om thuis te zijn  terwijl je geliefde op uitzending is, met een uitzending-aftelkalender maak je inzichtelijk hoe lang het duurt voordat hij/zij weer terug is van uitzending. Zeker als je kinderen hebt is het soms lastig uit te leggen hoe lang het duurt voordat papa of mama weer terug is. Kinderen kunnen de tijd soms lastig inschatten – een aftelkalender kan hierbij helpen.

Wil je een aftelkalender bekijken? Klik dan gewoon op de afbeelding om alle informatie over de kalender te lezen – deze links worden geopend in een nieuw venster.

1: maak het wachten inzichtelijk met een ringband aftelkalender

Een ringband-aftelkalender kun je omslaan. Deze aftelkalender bestaat uit meerdere kaartjes met daarop de maanden, weken en dagen.  Hieronder vind je enkele voorbeelden van ringband-aftelkalenders die je kunt kopen via de grote webshops:

Bron: Bol.com

2: Een papieren aftelkalender

Je hebt ook aftelkalenders van papier. Hiervan bestaan weer verschillende vormen. Je hebt papieren aftelkalenders met een vast aantal dagen (meestal 100). Hierop kun je zelf iets schrijven of je gebruikt ze gewoon om de dagen ‘af te strepen’. Deze papieren adventskalenders komen vooral van pas voor de laatste dagen voordat je geliefde terugkomt van uitzending. Voor kinderen kun je het nog leuker maken door bijvoorbeeld elke dag een sticker te plakken op deze kalender.

Enkele voorbeelden:

Grote papieren adventskalender met 100 vakjes (je krijgt totaal 5 stuks) – klik op foto voor meer info:

Bron: Amazon

3: Digitale adventskalender

Wil je echt een opvallende aftelkalender voor het thuisfront? Dan moet je voor een digitale aftelkalender gaat. Deze telt automatisch de dagen, uren, minuten en seconden af totdat je geliefde weer thuis is. Er bestaan verschillende soorten, zoals deze compacte op batterijen, waar je zelf een frontje voor kunt maken.

Bron: Amazon

Als deze te klein is, bestaan er ook een hele grote LED aftelklok, exclusief te koop via Amazon:

Bron: Amazon

4: Uitzending aftelkalender zelf maken met een light-board of letter-board

Je kunt ook zelf een  aftelkalender maken, bijvoorbeeld via een hip ‘lightboard’ of ‘letterboard’. Op bol.com vind je veel verschillende soorten in verschillende groottes en prijzen. Klik hier voor een overzicht.

Bron: Bol.com


Bron: Bol.com

 

5: (Zelfgemaakte) aftelkalender met cadeautjes

Omdat het vaak voor kinderen een lastige periode is om zo lang te wachten kun je het leed ook verzachten middels kleine ‘verrassingen’. Deze kun je ook verwerken tot een aftelkalender. Je aftelkalender lijkt dan erg op de bekende adventskalender. Deze gebruik je om af te tellen tot kerst. Je kent ze vast wel: de meeste bekende adventskalenders zijn de chocolade adventskalenders.  Overigens bestaan er ook adventskalenders die niet perse een ‘kerst’ thema hebben. Deze kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken om af te tellen tot de uitzending voorbij is. Een adventskalender heeft wel altijd een vast aantal ‘vakjes’/dagen: namelijk 24. Klik hier om te zoeken naar een leuke adventskalender.

Natuurlijk kun je ook zelf een leuke aftelkalender met cadeautjes maken. Pak een aantal kleine cadeautjes in en leg ze ergens neer of hang ze op. Zie bijvoorbeeld onderstaande foto, dit is weliswaar een adventskalender maar het gaat om het idee!

Hoeveel cadeautjes?

Voor een aftelkalender die je zelf maakt voor een terugkomst kun je natuurlijk zelf bepalen hoeveel vakjes /verrassingen deze heeft. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit 7 of 14 cadeautjes (één of twee weken van te voren). Maar ook op basis van een datum doen. Stel je geliefde komt terug op 28 oktober dan kun je ook een kalender maken met 28 vakjes waarbij je op 1 oktober start met uitpakken.

Wat erin doen?

Wat zijn dan leuke cadeautjes om erin te doen? Dit kan natuurlijk van alles zijn. Denk aan speelgoed, make-up en verzorgingsproducten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook 1 groot cadeau kopen waarvan je de onderdelen apart verpakt. Dit kan bijvoorbeeld ideaal met Lego of Playmobil.

5: Andere ideeën om op creatieve wijze af te tellen voor het einde van de uitzending

We kwamen ook nog enkele andere leuke ideeën tegen om het wachten iets dragelijker te maken:

  1. Maak een soort ‘meetlint’ waarbij je elke dag een cm eraf knipt. Hoe korter het meetlint hoe sneller papa/mama  terugkomt. Dit is vooral voor kleine kinderen handig. We lazen deze tip op de website van Defensie.
  2. Een snoeppot (zoals deze met Jelly Beans) met voor elke dag 1 snoepje. Snoeppot leeg? Dan is papa of mama er weer!
  3. Kleurplaat: kleur elke dag een vakje in totdat de tekening compleet is en je deze kunt overhandigen bij thuiskomst!
  4. Foto’s: je kunt ook verschillende foto’s verzamelen van je geliefde en een groot koord ophangen. Elke dag hang je een nieuwe foto op totdat het koord vol is. Je moet dus van te voren even goed nadenken hoeveel foto’s je wilt gebruiken en vanaf hoeveel dagen je wilt starten met aftellen.

Tot slot kwamen we ook onderstaand boek tegen: Smoeltjesschrift voor het thuisfront. Een soort dagboek om de  lastige tijd met je kind bespreekbaar te maken. We lezen hierover erg veel positieve reacties.

Het boek is hier te bestellen.

Bron: Bol.com

Hopelijk kun je iets met bovenstaande tips. Een (militaire) uitzending blijft natuurlijk lastig voor het thuisfront. Bereid je daarom altijd goed voor, meer informatie hierover vind je ook op deze website van Defensie.