Wat is Adventstijd?

Met de adventstijd wordt de periode voorafgaand aan kerstmis bedoeld. De adventstijd begint op de vierde zondag voor kerstmis (bekijk hier de data). De adventstijd is de tijd dat men zich voorbereid op het kerstfeest. Het is een christelijke traditie om elkaar voor te bereiden voor het grote feest.

Traditiegetrouw steekt men op de vier adventszondagen voor kerstmis een kaarsje aan van de adventskrans. Bij het aansteken van het eerste kaarsje wordt de Adventstijd afgetrapt. De Adventstijd is in Nederland niet zo bekend als in andere landen. Dit komt waarschijnlijk omdat het Sinterklaas feest in Nederland erg groot is (dit valt ook in de Adventstijd). In Duitsland is de adventstijd bijvoorbeeld een veel belangrijkere periode met veel activiteiten. Zo vinden in die weken in de meeste Duitse steden de ‘kerstmarkten’ plaats. Sterker nog: na Kerst worden deze weer afgebroken, ze worden dan ook ‘Advent-markten’ genoemd.

Na de Adventskrans is men ook gestart met adventskalenders om af te tellen tot aan kerst. Deze waren in eerste instantie gericht op kinderen. Voor jonge kinderen is het lastig om de tijd goed in te schatten. Door middel van een adventskalender krijgen ze een beter beeld hoe lang het nog duurt voordat het kerstfeest begint! Deze adventskalenders ‘beginnen’ op 1 december. Op deze dag wordt het eerste vakje geopend. Het laatste vakje van de adventskalender wordt dan geopend op 24 december: dit is kerstavond. Omdat deze datums ieder jaar hetzelfde zijn is het aantal vakjes van de adventskalender ook altijd hetzelfde.

Tegenwoordig zijn adventskalenders al lang niet meer enkel gericht op kinderen. Er is de laatste jaren ontzettend veel aanbod bijgekomen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat tegenwoordig wel een adventskalender van. Klik op de knop hieronder om de mooiste adventskalenders van dit jaar te ontdekken.


Adventskalender giveaway

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en maak kans op 1 van de 5 mega adventskalenders, van o.a.: Nutella, Bonne Maman, EasyToys en The Body Shop. Vul het formulier hieronder in en je maakt automatisch kans. We verloten elke week een nieuwe adventskalender onder alle aanmeldingen!

Advertentie

Sale juli 2024Sale juli 2024