Adventskrans

Wat is een adventskrans?

Een adventskrans is een bloemstuk (meestal in de vorm van een krans) waarin vier kaarsjes zijn verwerkt. De krans is meestal gemaakt van dennengroen en bevat vaak ook hulst, dennenappels, strikjes van lint en bessen. Een adventskrant wordt op tafel geplaatst of opgehangen.

Wanneer wordt een adventskrans gebruikt?

De adventskrans wordt gebruikt om af te tellen tot kerstmis, tijdens de adventstijd. Vanaf de vierde zondag vóór het kerstfeest wordt elke zondag een kaarsje aangestoken. Dit is tevens de zondag die het dicht bij het feest van de heilige Andreas (dit is op 30 november) ligt – de start van het nieuwe kerkelijke jaar. Op deze manier branden alle kaarsje op het moment dat het kerst is.

Voorbeeld moderne adventskrans Bron: Amazon

Ontstaan van adventskrans

De traditie van de adventskrans is afkomstig vanuit het christendom. De tijd voorafgaand aan het kerstfeest, wordt de adventstijd genoemd. Christenen kijken in deze tijd uit naar kerstmis: het moment dat ze de geboorte van Jezus Christus gedenken. Dit is tevens de tijd van hoop en vrede. De vier kaarsen staan symbool voor het ‘licht’: het licht dat God tijdens de kerst brengt.

Soorten adventskransen

Er bestaan verschillende soorten adventskransen:

  • Traditionele adventskrans: de traditionele adventskrans is gemaakt van groene dennengroen (dennentakken) met daaromheen een rood lint en vier rode kaarsen. Het rode lint staat symbool voor liefde, hartstocht, maar ook het ‘leven’ (niet zoals bloed). Daarnaast kan de krans symbool staan voor de aarde waarbij de kaarsen ‘het licht’ symboliseren die over de aarde waken.
  • Kloosteradventskrans: de adventskrans wordt ook veel gebruik in (Lutherse) kloosters. Naast een groene krans bestaat de krans uit 3 paarse en 1 roze kaars met paarse linten. De paarse kleur staat voor ‘bezinning en inkeer’ (vandaar dat pastoren tijdens de adventstijd ook vaak paarse gewaden draagt). Op de 3de zondag brandt de roze kaars (en wordt een roos gewaad gedragen in kloosters) als teken van vreugde: het duurt namelijk nog maar even voordat het kerstmis is. Zodra het kerst is worden de linten soms vervangen door witte landen (‘vrede’).
  • Moderne adventskransen: tegenwoordig wordt er in plaats van een krans vaak een algemeen kerststuk gemaakt waarin vier kaarsen zijn verwerkt. Deze ‘kerststukjes’ kunnen gemaakt zijn van diverse materialen en verschillende kaarsen. Soms worden er drie verschillende lengtes gebruikt: zodat de kaarsen met kerst allemaal even hoog zijn.

Je kunt natuurlijk zelf een adventskrans maken of er een kant-en-klare kopen. Via onderstaande knoppen vind je het actuele aanbod aan decoratie om je eigen adventskrans te maken, waaronder kaarsen linten etc.

Brandveiligheid adventskrans

De brandweer waarschuwt al vele jaren voor de brandbaarheid voor adventskransen en kerststukjes. Het komt regelmatig voor dat er in huis brand ontstaat doordat het uitgedroogde groen van de krans vlam vat. Hoe later in de adventstijd, hoe meer kaarsen er ontstoken worden én hoe droger het groen. Hierdoor wordt de kans op brand telkers groter. De brandweer adviseert daarom altijd om de adventskrans te impregneren en sowieso NOOIT onbeheerd achter te laten zodra de kaarsen branden! Voor meer informatie kijk op de website van de brandweer.


Gelukkig zijn er ook handige adventskransen te koop met LED-kaarsjes en automatische timers, zoals onderstaande (klik op de foto voor meer info):

Bron: Bol.com
Bron: Bol.com

Adventskalender giveaway

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en maak kans op 1 van de 5 mega adventskalenders, van o.a.: Nutella, Bonne Maman, EasyToys en The Body Shop. Vul het formulier hieronder in en je maakt automatisch kans. We verloten elke week een nieuwe adventskalender onder alle aanmeldingen!

Advertentie

Sale juli 2024Sale juli 2024